over nuevos tangos viejos

Nuevos Tangos Viejos

traditionele tango in eigen arrangementen

divider

Duo Rovira Valkenburg

Nuevos Tangos Viejos (nieuwe oude tango’s) bestaat uit zangeres Mirre Valkenburg en gitarist Álvaro Rovira Ruiz (8-snarige gitaar). Het duo brengt traditionele tango en Argentijnse folklore in eigen arrangementen. Het tango repertoire bestaat uit de weemoedige en krachtige tango canción (tango lied), de opzwepende milonga en de beweeglijke vals. Deze drie stijlen zorgen vermengd met de levendige folklore voor een gevarieerd programma.

Mirre en Alvaro nemen u mee langs de wortels van de tango door hun zorgvuldig uitgekozen en gearrangeerde muzikale programma te omlijsten met historische context, anekdotes en poëtische inleidingen op de muziekstukken. Voor even waant u zich in een oude bruine kroeg op ‘avenida corrientes’ waar de wijn de bitterzoete smaak van de tango in zich draagt en wordt u even later gewekt door het aroma van houtskoolgrill en mate* onder een stralend blauwe hemel.

Mate is een soort groene thee die in o.a Argentinië en Uruguay veel gedronken wordt en waar een hele cultuur en ritueel aan is verbonden. De naam is in liedteksten vaak te vinden.

ZANG

Mirre Valkenburg

 

Mirre Valkenburg (1983) heeft zich tijdens haar bachelor opleiding Latin Zang aan Codarts, Conservatorium van Rotterdam op verschillende Zuid-Amerikaanse muziekstijlen toegelegd. Ze kreeg les van o.a. Connie de Jongh, Josee Koning en Juan Tajes. Haar focus ligt nu vooral op tango en Argentijnse folklore. Ze deed ervaring op als gastzangeres van tango orkest ‘OTRA’, ‘Guitarras porteñas’ o.l.v. Kay Sleking en in verschillende andere formaties waaronder Trio Xaramundi en in duo met gitarist Alvaro Rovira Ruiz.

Mirre bracht een jaar door in Buenos Aires, Argentinië, waar zij lessen kreeg van o.a. Sandra Luna, Lidia Borda, Gabriel Menéndez (voormalig zanger Sexteto Canyengue) en pianist Matías Álvarez. Ook heeft zij daar de CD “Paisaje” opgenomen met gitarist Alvaro Rovira Ruiz.

GITAAR

Álvaro Rovira Ruiz

De muzikale achtergrond van de Argentijnse Álvaro Rovira Ruiz (1978) ligt in de tango en Zuid-Amerikaanse folklore. Hij heeft in de “Escuela de Música Contemporánea” in Buenos Aires gestudeerd bij Marcelo Gutfrain, Ernesto Jodos and Willy Gonzalez en tango gitaar met  Hugo Romero. In 2004 en 2005 tourde hij door Europa met de Argentijnse tango groep ‘Tango Desatado’ voor de presentatie van hun CD.

In juni 2010 studeerde hij af aan het Conservatorium van Rotterdam in de richting Latin Jazz, waar hij nu werkzaam is als docent. Tevens is hij docent aan de Braziliaanse muziekschool EPM Holanda. Rovira houdt zich bezig met verschillende projecten in de genres van Braziliaanse muziek, tango en Latijns-Amerikaanse folklore.